Zomerkamp verkenners Harderwijk 2003

De verkenners zijn aan het begin van de zomervakantie weer op zomerkamp geweest. Vrijdagochtend 27 juni vertrok de leiding samen met de Wilde Vaart vanaf Bibo om de boten naar Harderwijk te brengen. Zaterdag kon de leiding dan rustig de tijd nemen om boodschappen te doen en de speurtochten voor te bereiden. Het thema van het zomerkamp zou Zuiderzee zijn, dus moest de leiding ook goed op de hoogt zijn van de historie van Harderwijk en de Zuiderzee.

Zondag werden de verkenners door de ouders met de auto gebracht, en kon het langverwachte kamp beginnen. Nadat de tassen binnen waren gezet en er afscheid was genomen van de ouders kon er geopend worden.

Als eerste moest er een vlot worden gemaakt om de eerste opdracht op te halen. Met twee drijvers en een hoop sjorlijn werd een prachtige catamaran in elkaar gezet. Hiermee moest uiteraard een stuk worden afgelegd, en met een paar peddels gingen de verkenners dan al snel op weg. Nadat het rondje was gevaren werden er een paar droge spullen aangetrokken werd er gegeten en daarna vertrok de leiding met de verkenners richting de passantenhaven, alwaar een speurtocht door het historische centrum van Harderwijk op de verkenners wachtte. Aan het einde van de speurtocht wachtte er een opdracht van de Graaf van Gelre om ‘s avonds voor de Noordwesterstorm en een niet te vermijden overstroming, Harderwijk te verlaten en de nacht in de boot bij een eiland op het Veluwemeer door te brengen.

Zo gezegd, zo gedaan. Nadat er bij het clubhuis een avondmaaltijd was genuttigd vertrokken de verkenners met de boten richting het eiland. Er stond een mooi en rustig windje, de bekende stilte voor de storm. Eenmaal bij het eiland aangekomen was de zon al onder en konden de verkenners de dektent op gaan zetten en hun slaapspullen klaar gaan leggen. Toen ze allemaal in bed lagen mochten ze nog even bij het kampvuur van de leiding komen zitten. Maar toen het hout op was werd het toch echt tijd om te gaan slapen.

Maandag werden de verkenners door de leiding gewekt (of was het nou andersom?) De storm had vreemd genoeg ‘s nachts niemand gewekt. En was het tijd om na een stevig ontbijt weer terug te gaan naar het clubhuis. Dus de slaapspullen werden weer opgeruimd en de boten werden klaar gemaakt voor vertrek richting Harderwijk, om te kijken hoe het clubhuis de overstroming had overleefd. Nadat er een dag lekker was gezeild was het ‘s avonds tijd voor een lekkere barbecue. Dat smaakte goed! Bij het aansteken van de barbecue vonden de verkenners een nieuwe opdracht, deze keer ondertekend door iemand anders. Daar stond in dat aan de overkant een volgende opdracht lag te wachten. Na de barbecue werd dus snel een bootje gepakt en werd er gepeddeld naar de overkant van de kom.

Daar lag een nieuwe opdracht te wachten van Menno Sappé waarin stond dat we de volgende dag de oude zeebodem moesten bekijken. Terwijl de verkenners overdachten wat hiermee zou worden bedoeld, had de leiding een kampvuur klaargemaakt. Dat betekende een lange avond liedjes zingen onder het genot van een drankje en een hapje chips. Rozig vertrokken de verkenners aan het einde van de dag naar bed.

Dindag moest de oude zeebodem van de Zuiderzee worden bekeken. Dat hield dus in dat er met een vletje moest worden gevaren naar de Flevopolder. Daar kon er na lekker gegeten te hebben en vijf meter gezakt in de sluis het bos ontdekt worden. Daar konden verkenners in de bomen klimmen en moest er een engelse wip worden gemaakt.

Toen hier aan gewerkt werd vonden we een bijzondere vlinder, een ligusterpijlstaartvlinder. We wisten niet dat vlinders zo groot konden worden! Deze vlinder werd even bestudeerd en nadat hij uitvoerig op de foto was gezet werd de wip weer afgebroken.
Onder een putdeksel vonden de verkenners toen plotseling de volgende opdracht, ondertekend door Harry Slinger. We moesten de volgende dag naar de ophaalbrug.

Op de terugweg van het bos naar het clubhuis kwamen we in een hele harde regen/hagelbui terecht, maar gelukkig had iedereen een regenpak mee en kregen we een sleepje van een aardige meneer met een mooi jacht. We hebben zelfs nog snoep gekregen! ‘s Avonds moesten de verkenners na het eten een toneelstuk in elkaar zetten aan de hand van een aantal steekwoorden en deze voor de leiding uitvoeren. Toen nam de Wilde Vaart de verkenners mee uit zeilen, en konden ze na een rustige avond bijkomen van het weer lekker gaan slapen.

Woensdag was helaas al weer de laatste dag. Maar dat maakte niks uit, er was nog een vol programma voor vandaag, en we wilden nog lang niet naar huis. Dus vertrokken we naar de stad om de tweede speurtocht te gaan doen. Deze speurtocht was er één met veel vragen, die door de verkenners moesten worden beantwoord. Het einde van de speurtocht was bij de molen, waar speciaal voor ons een video werd gedraaid en een rondleiding werd gegeven.

Het was erg leuk om eens zo’n oude molen van binnen te zien en te bekijken hoe het allemaal werkt. Toen gingen we lekker eten en daarna was het tijd om het één en ander op te gaan ruimen. Toen alle tassen weer ingepakt waren wachtte er nog een verassing op de verkenners, ze habben een heuse prijs verdiend! Dit aandenken ging natuurlijk mee naar huis! Toen de ouders kwamen gingen we sluiten en was helaas toch echt het einde aan het zomerkamp gekomen. Iedereen bedankt voor dit fantastische kamp!

Bart.

Naam: milou en patty
ik vond het jammer dat ik niet mee was op zonerkamp en uhh verder weet ik niks meer patty: hoi mensen na de herfstvakantie kom ik als het goed is ook doei doei -x- milou en patty!!
Datum en tijd: 07/09/2003 17:48

Naam: sjoerd
Ik wil wel een week met zomerkamp!!!
Datum en tijd: 27/07/2003 14:49

Naam: Kyra
Ik vond het super gezellig!
Datum en tijd: 21/07/2003 22:52

Naam: Chris
Oh! Is dat zo.
Ik denk dat de verkenners vier dagen wel lang genoeg vonden. Toch?
Datum en tijd: 13/07/2003 21:06

Naam: Bart
Volgend jaar gaan we weer een hele week, hoor!
Datum en tijd: 13/07/2003 18:49

Schrijf hier jouw reactie