Groepsweekend oertijd 2023

Dit paasweekend zijn de verkenners en de welpen op groepsweekend geweest in het avonturenbos bij Lelystad. Het thema dit jaar was oertijd.

Ik heb een verslag geschreven van wat we allemaal per dag gedaan hebben. We hebben zoveel foto’s gemaakt dit kamp dat ik ze niet allemaal in het verslag kon verwerken. Dus ik heb alle foto’s van het kamp aan het einde van dit verslag bij elkaar gezet.

Zaterdag:

Om 12:00  werden de kids, door de fantastische ouders die zich aangeboden hadden om te rijden, afgezet bij het clubhuis van de Ascanengroep nabij Lelystad. Toen we alle tassen en spullen uitgeladen hadden, hebben we het kamp geopend, en de kinderen in bakken verdeeld (wat bij de welpen ‘nesten’ wordt genoemd, heet bij de verkenners ‘bakken’). Vervolgens zijn we met z’n allen gaan lunchen. We hadden heel erg geluk met mooie weer, dus we konden lekker buiten eten.

Na de lunch kwam het overvliegspel. We hebben dit seizoen vijf welpen die overvliegen naar de verkenners. Omdat niet alle overvliegers bij het kamp konden zijn hebben we Pieter en Danny op kamp laten overvliegen en de andere drie welpen een week later, tijdens de eerste zeilopkomst van het seizoen.

speluitleg waxinelichtjes overvliegen

Na het overvliegen kwam een ander heel belangrijk aspect van het kamp. In het thema van oertijd stond dit kamp het maken van een hut centraal. Maar niet zomaar een hut.

Alle kinderen mochten tijdens het kamp in hun bak aan een hut werken. Voor ieder spel wat we dit kamp gedaan hebben konden de kinderen hulpmiddelen winnen voor het maken van deze hut. Denk hierbij aan zeiltjes, ijzerdraad, touw, scharen, etc. Aan het einde van het kamp wint de bak die de beste hut heeft gebouwd.

Na een begin te hebben gemaakt aan de hutten, hebben de kinderen fakkels geknutseld. De kinderen moesten takken zoeken in het bos en vervolgens hebben ze met ijzerdraad oude doeken om de takken gebonden.

 

Toen was het alweer tijd voor het avondeten, waarna we natuurlijk eerst hebben gecorveed. Vervolgens hebben de kinderen in hun bakken geoefend voor de bonte avond. Voor de ouders die niet weten wat de bonte avond is: aan het einde van het groepsweekend doen de kinderen twee toneelstukjes/dansjes/quizzen/etc. waarvan één in hun bak en één met hun speltak.

Hier zien je twee van onze ervaren afwassers

Toen we klaar waren met oefenen hebben de verkenners en de welpen samen een groot kampvuur gemaakt in de vuurkuil op het kampterrein. Dit is natuurlijk altijd een fan-favorite bij de welpen en de verkenners.

Na het kampvuur hebben de verkenners (natuurlijk met de net overgevlogen leden erbij) een avondspel gedaan, waarbij ze in het bos glowsticks moesten vinden. De bak die de meeste glowsticks had gevonden won touw en een schaar voor hun hut.

Uitleg van het glowstick spel uit het draaiboek

De bak van Nynke had de meeste glowsticks gevonden.

Na het glowstick spel was het hoog tijd om naar bed te gaan.

Zondag:

Zondag hadden we met z’n allen gezellig paas-ontbijt met eieren, matzes en super-fancy boter in de vorm van een paashaasje.

Na het ontbijt hebben we snel corvee gedaan en een kort spelletje zodat de welpen wat van hun extra energie kwijt konden.

Wat natuurlijk echt niet kan missen op een paaskamp is het zoeken van paaseieren. We hebben dit jaar een geweldig clubhuis uitgekozen met een heel groot speelbos rondom het kampterrein. Hier hebben de kinderen naar paaseieren gezocht. De bak van Sjoerd had hierbij de meeste paaseieren gevonden.

Daarna hebben de kinderen weer geoefend voor de bonte avond en aan hun hutten gebouwd.

Na de lunch hebben we het handelsspel gedaan. Hierbij waren er acht rondes waarin de kinderen handelswaar zoals suiker, thee en cacao konden kopen. Iedere ronde verschillen de prijzen. De kinderen moeten strategisch inkopen en verkopen zodat ze aan het einde van het spel zoveel mogelijk muntjes over hebben.

Hier zien jullie Laszlo en mij bij onze beroemde theeboom

Wat natuurlijk niet kan missen bij een kamp over de oertijd is het maken en schieten van pijl-en-bogen. Door een touwtje door een pvc buis te doen en de uiteinde aan elkaar te binden konden de kinderen een boog knutselen. Maar een boog zonder pijlen is als een broodje zonder beleg. Dus de kinderen mochten op het terrein wat takken zoeken en met de hulp van de leiding met schilmesjes hun pijlen maken.

De mannen en vrouwen uit de oertijd hadden geen lieve leiding die iedere avond eten voor ze kookten in een keuken. In die geest mochten de kinderen in hun bakken bij hun zelfgemaakte hut koken deze avond. Op een wegwerpbarbeque met twee aluminium bakjes en alle ingrediënten moesten ze uit zien te vogelen hoe ze chili con carne moesten maken.

Maar omdat niemand behoefte heeft aan rauwe kip en voedselvergiftiging heeft de leiding dat van tevoren gebakken. Ook voor onze prehistorische vega’s had de leiding een alternatief geregeld.

Na het avondeten was het tijd voor de bonte avond. Met geweldige toneelstukjes van de bakken, en de speltakken: welpen, verkenners, wildevaart en ook de leiding!. Hoewel sommige kinderen het een beetje spannend vonden om een toneelstukje op te voeren heeft iedereen het heel stoer gedaan. En traditiegetrouw hebben we na de toneelstukjes een supertoffe disco gehouden in het clubhuis, met de beste muziek en hapjes en fris.

<Er missen nog wat videos van bonte avond op deze pagina. Die zal ik er zsm op zetten>

Toen de bonte avond over was mochten de kinderen, bij de vuurkuil, hun fakkels aansteken (met heel veel instructie en toeziend oog van de leiding 🙂 ).

Na dit avontuur was het laat en zijn zowel de welpen als de verkenners heeeeeeeel snel naar bed gegaan.

Maandag:

Na het ontbijt en corvee mochten de kinderen voor de laatste keer aan hun hut werken. Daarna begon het gevreesde beoordelen van de hutten. De leiding gaf voor iedere hut punten op:

  • functionaliteit
  • hoe mooi de hut was
  • veiligheid
  • en het zelfbedachte verhaal rond de hut.

De punten gingen op een schaal van 1 tot 5. Het was ongelofelijk close want het scheelde slechts een halve punt tussen de eerste en tweede plaats. De winnaar van de hutten, en dus van het kamp, was de bak van Nynke (maar eigenlijk zijn we natuurlijk allemaal winnaars).

We hebben met z’n allen om 12:00 uur het kamp afgesloten en nog snel even een groepsfoto gemaakt:

Ik hoop dat jullie dit kamp allemaal heel leuk hebben gevonden. Ik vond het zelf erg tof. Ik ben sinds kort deel van het leidingteam van de verkenners, en af en toe invaller bij de welpen. Dit was voor mij het eerste kamp waarbij ik als leiding ben mee gegaan in plaats van wildevaart. Ik vond het persoonlijk een ongelofelijk geslaagd kamp. Ik heb ook wel veel meer respect gekregen voor de welpenleiding want op zo’n kamp merk je wel hoe druk de welpen kunnen zijn :). Ik ben ook zodra ik thuis kwam op de bank in slaap gevallen want ik was doodop. ~Jan

Hieronder een verzameling van alle foto’s inclusief de foto’s die ik niet in de tekst heb verwerkt (de volgorde is willekeurig):