Zomerkamp 1979/80

Deze bijdrage is ingezonden door Arjen van der Loo.

Het verhaal bij de foto’s
Deze foto serie is gemaakt gedurende het zomerkamp van 1979 of 1980. Dit was het zomerkamp waarbij de stam wel met de jongens and meisjes op trektocht meeging naar Friesland maar voor het kamp zelf op een eigen terreintje zou kamperen, met “eigen” (gehuurde) vletten.
Het was tevens ook het laatste kamp van Rob Oostveen.

Ik weet niet precies de data maar het moet ergens in Juli zijn geweest.
kamp1
‘s Morgens vroeg werd bij “onze” jachthaven Bibo verzameld. De vletten waren in de dagen en soms zelfs weken daarvoor al klaargemaakt voor de trektocht. De trektocht naar Friesland zou merendeels gesleept worden, vandaar dat de masten waren gedemonteerd en alles goed was vast gesjord. Op de dag van vertrek ‘s morgens vroeg de eigen baggage wegstouwen in de vletten en dan al wrikkend Bibo uit. Buiten de jachhaven lag de “Koerier” te wachten. De Koerier was een sleepboot die een aantal jaren gehuurd werd in Zaandam. De Koerier kon alle vletten slepen. Buiten de jachthaven werd de sleep aan elkaar geregen.

kamp2
De koerier met de sleep van lelievletten en iedereen nog wat onwennig en wakker wordend bij de meerpalen van de Nieuwe Meer sluis.
kamp3
De sleep in de Nieuwe Meer sluis
kamp4
Via Amsterdam en Weesp kwamen we aan het einde van de eerste dag aan in Almere haven. Er was niet erg veel plek voor tenten vandaar dat deze nacht het merendeel van de trektocht gangers in de boten overnachten. Op deze foto zijn Egge, Christiaan, Caspar, Martin en waarschijnlijk Bart op de rug te zien. De Koerier was altijd een goed excuus om brandstof of water te gaan halen. Op de voorgrond is ook de Thor te zien. Dit was een overnaadse sloep van een loods boot, die door de heer Broekmeijer aan gekocht was en in bruikleen was gegeven aan de groep.
kamp5
Er was plek voor 2 tenten in Almere haven.
kamp6
Vanuit Almere was het een lange eindeloze sleep reis via de randmeren naar het Ketelmeer. Met veel regenachtig weer werd elke droge periode gebruikt om te kijken wat er allemaal gedaan kon worden inde sleep. Het begon met lijntjes overgooien, waaraan meteen putsjes gemaakt konden worden, briefjes overgebracht konden worden en natuurlijk versnaperingen. De eerste masten waren alweer opgezet, omdat de sleep de lage bruggen in Weesp en Amsterdam voorbij was.
Nadat het Ketelmeer gepasseerd was werd in de jachthaven van Vollenhove overnacht. Daar werden tevens een aantal vletten weer zeilklaar gemaakt. Dan konden bepaalde stukken gezeild worden en ook aan het einde van elke dag op de overnachtingsplek.
Via Vollenhove en Blokzijl ging de groep verder naar Friesland.
kamp7
De Koerier werd tevens gebruikt voor het fourageren. Op de foto zijn Aike van Meeteren, Ellen van Serveen, ? van Beusekom en Mirjam Broekmeijer te herkennen.
kamp8
Aan het einde van de trektocht werd het kamp opgebouwd voordat de rest van de troep aankwam. Dit was tevens het moment dit jaar dat Jan Broekmeijer afscheid ging nemen en met de ouders weer naar huis ging. Hij ging vlak daarna voor zijn praktijk jaar van de HZS varen.
Op de foto de troep leiding vlnr:
Els van Os, Bart Segers, Maarten (achternaam weet ik niet meer), Els (achternaam?) Jan Broekmeijer, Egge van Huizen, De laatste naam ben ik ook kwijt.
kamp9
De lunch met iedereen. Martin van Donselaar samen met Christiaan Bremmer wisten wel altijd de aandacht op zich te vestigen. Verder ook nog Frank en Bas Segers op de foto. Herman is op het randje aan de linkerkant ook nog te zien. De andere namen weet ik niet meer.
kamp10
De Stam leden vertrokken toen naar hun eigen kamp terreintjewat ongeveer 10-15 km verderop was.
Het Stam kamp moest veeeeel beter worden dan het “gewone” troep kamp.
Dus werd er van alles gedaan. Onder andere werd er “geplankt” achter de Thor. Op deze foto is Aike van Meeteren in actie te zien. De bedoeling was om zo lang mogenlijk op de buikdenning te blijven staan.
kamp11
Uiteraard mocht de verplichte havermout zelfs op het Stam kamp niet ontbreken: Het moest wel klaargemaakt worden door maar liefst 4 aangewezen vrijwilligers: vlnr Eelke van der Werff, Aike van Meeteren, Jeroen Gemke, Caspar Haasnoot.
kamp12kamp13kamp14kamp15
Een van de belangrijkste activiteiten was het overtuigen van de 2 gehuurde/geleende vletten. Het sjorwerk zelf was al een dag taak en het verbeteren duurde de rest van de week. Maar het gaf wel mooie plaatjes. De beide vletten werden elk anders getuigd om te zien wat het beste werkte.
kamp16
‘s middags bij het kampvuurtje met een pilsje: vlnr Rob Oostveen, Nico Smit, Caspar Haasnoot en Edwin van Veen.
kamp17
Hetzelfde Kampvuurtje: vlnr Caspar Haasnoot, Nico Smit, Rob Oostveen,Edwin van Veen, Jeroen Gemke, Gabriella Zegers, Mirjam Broekmeijer, Nicole (?) van Beusekom, Eelke van de Werff, Aike van Meeteren.
kamp18
Ook aan dit kamp kwam een einde en met alle troepsleden en de stam werden alle vletten naar Zwartsluis gesleept.
kamp19kamp20
Daar werden alle leden opgehaald en de boten werden achter de Koerier terug gesleept naar Bibo.

Verdere foto’s:
stam1
De stam leden op het kamp:
Vlnr: Aike van Meeteren, Eelke van der Werff, Jeroen Gemke, Arjen van der Loo, Mirjam Broekmeijer, Nicole van Beusekom, Gabriella Zegers, Edwin van Veen, Rob Oostveen, Caspar Haasnoot.

voetbalteamstam
Voetbal team:
Aike van Meeteren, Frits Mosselman, Rob Vree, Arjen van der Loo, Nico Smit, Caspar Haasnoot.

ontgroening
Ontgroening:
Dit was op een groepskamp in Vinkeveen, ik denk 1978.
In de Fram was een heleboel bagger van de plassen bodem gedumpt en daarin hielden Koning Neptunus (Bart Segers) en zijn vrouw (Marije Horrejus) hof hielden met de beul (Frits Mosselman, echt iets voor hem!)
groepkamp2
Na de ontgroening werd de Fram omgevaren om schoon te kunnen maken .
Op de foto zijn te herkennen: Frits, Els van Os en Mirjam (?)

jongens1
Tijdens de Roei en Wrik wedstrijden op de Bosbaan:
Vlnr: Christiaan Bremmer, Jim Waaning, Martin van Donselaar, Herman (?), Frank Segers.

groep1
Achterste rij vlnr:
Jan Broekmeijer, Rob Oostveen, Frits Mosselman, David Burggraaf, Bas Segers, Martin van Donselaar, Rob Vree, Egge van Huizen, Bart Segers, Herman (?), Jim Waaning, Arnold Smit, Aike van Meeteren, (?), Els, (?), (?),(?), Marieke Vree, Maarten (?), Arjen van der Loo, Els van Os, Caspar Haasnoot, Jeroen Gemke, Christiaan Bremmer, Frank Segers, 2 onbekenden.
Middelste rij vlnr:
(?), Mirjam Broekmeijer, Marije Horrejus, Nico Smit, Ellen van Serveen, (?) van Os, (?) van Beusekom, Martine (?),Nicole van Beusekom, (?) Waaning, 3 onbekenden.
Onderste rij vlnr:
Ken ik geen van bij naam, behalve de middelste is een van de van Os zusjes.

Fram1

3 gedachten over “Zomerkamp 1979/80

 1. Arnoud van Laer

  Ik ben waarschijnlijk 1 van de vraagtekentjes!!! Arnoud van Laer. Ik heb een jaartje of twee bij jullie gezeten om toch bij de land verkenners te gaan. Alwin Leerling was mijn Bootsman, geloof ik. Leuk om de foto's te zien. Ik geloof dat we niet elk jaar naar Friesland gingen en ik ben er geweest, nog boos dat ik niet mee mocht het ijsselmeer over.

  Arnoud

 2. Bart Segers

  Wat een prachtige site. Leuk al die foto's (ik herken er wel erg veel…)

  Wanneer is de volgende reünie?

  Groet,

  Bart ;)

Laat een reactie of bijschrift achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *