Zomerkamp Verkenners 2018 Zwolle: Ontdekkingsreizen

In de zomer van 2018 gingen de verkenners op zomerkamp naar Zwolle. Het was een week met prachtig weer. Nog nooit eerder hebben we ons zo moeten aanpassen aan de hoge temperaturen. Zo waren we vaker in het water dan op het water te vinden!

Scroll naar beneden voor de foto’s!

Op maandag begonnen we natuurlijk met het opzetten van de tenten. Een vermoeiend klusje in de volle zon. Gelukkig was het daarna tijd voor een heuse Leeghwatercup! Enkele huidige wildevaart- of stamleden zullen deze leuke wedstrijd nog wel kennen. Helaas wordt hij al jaren niet meer georganiseerd. Daarom besloten we dit zomerkamp onze eigen versie te houden. Bij de Leeghwatercup zeil je rondes. Na elke ronde krijg je op een vast punt een vraag via flessenpost. Tijdens het rondje heb je in je bak de tijd om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en je flessenpost weer op de juiste plek te laten belanden. Natuurlijk gingen de vragen over de bekende ontdekkingsreizigers. Weet jij bijvoorbeeld wie Amerika heeft ‘ontdekt’? En waarom deze persoon de inwoners indianen noemde? Die avond aten we lekkere kip madras.

Dinsdag was het voor veel verkenners weer even wennen aan de klassieke zomerkamp-ochtendroutine. Eerst Knikken en Knakken en daarna zelf havermout (of zoals we op scouting zeggen: HO (speek je uit als haa-oh) Wie o wie weet waarom?) maken met je bak. Vervolgens was het tijd om te knutselen. Met de mooie groten schepen uit de tijd van ontdekkingsreizen in gedachten, werkten de verkenners aan hun eigen kleine modelbootjes. In de middag was het tijd voor basketbal op het water, gevolgd door de gevreesde tentencontrole. Op zomerkamp heeft elke bak zijn eigen tent. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen ervan en voor het afwassen en laten drogen van alle spullen. Een nette tent levert natuurlijk punten op voor de competitie! Na een bord macaroni was het tijd voor een voetbaltoernooitje.

Woensdag werd er gerend, gezwommen en gezeild in een triatlon. Ongetwijfeld zijn we toen wat langer in het water blijven hangen vanwege de tropische temperaturen. Na nog meer leuke activiteiten die ik zo snel niet terug kan vinden en me ook niet goed kan herinneren, gingen de bakken aan de slag met gyros. Veel kenden dit niet en hadden het al helemaal nog nooit gemaakt. Gelukkig is koken op scouting nooit moeilijk!

Het zomerkampuitje vond plaats op donderdag. Voor veel verkenners is dit het hoogtepunt van het kamp. Dit jaar besloten we lekker te gaan passagieren in het centrum van Zwolle. Natuurlijk gaan we niet lopend, fietsend of met de auto, maar met de boot! Vanaf het terrein van de Zwolsche Zeeverkenners, waar we verbleven, was het echter een heel eind varen naar het centrum. Vanwege de niet aanwezige wind en temperaturen waarbij je niet te lang in de zon wil blijven, besloten we dit zo snel mogelijk te doen en een aantal vletjes te slepen met de Balder. In Zwolle deden we een fotospeurtocht, en was er uiteraard tijd om in de bakken even zelfstandig rond te lopen en misschien wat leuks of lekkers te kopen! Een terugkerend fenomeen op zomerkamp is de kookwedstrijd. Hiervoor krijgt elke bak €20 euro om een driegangenmenu samen te stellen en te koken. Elke bak maakt van elke gang ook een bordje voor de leiding, zodat we het kunnen proeven en kunnen kijken wie er met de winst vandoor gaat! Vaak lopen de spanningen hoog op bij de kookwedstrijd en wordt er urenlang gekookt. We zijn als leiding dan ook altijd positief verrast over wat voor creatieve gerechten er op tafel komen!

Vrijdag was het weer tijd voor een zeilprogramma, of toch niet. We gingen namelijk gehandicapt zeilen. Als je schipbreuk hebt geleden, kon je in de tijd van ontdekkingsreizigers helaas de reddingsbrigade niet bellen en zal het het zelf op moeten lossen. Improvisatie is dan ook het allerbelangrijkste van het gehandicapt zeilen. Je begint met een bijna leeg vletje. Met een beetje geluk heb je één doft, een paar buikdelingen, een mast zonder zeil en een paar landvasten. Probeer zo maar eens de boot voort te bewegen en al je andere spullen, die aan de rand van het meer verspreid zijn, terug te vinden! ’s Middags werden er waterballonnen gevuld voor een waterballonnengevecht. Er zijn weinig dingen die nog leuker zijn in dit warme weer! ’s Avonds gingen we barbecueën. Hierbij kreeg elke bak zijn eigen kleine barbecue om wat heerlijks op klaar te maken!

Helaas was het kamp zaterdag alweer voorbij en werd er voor de laatste keer geknikt en geknakt en voor de laatste keer havermout gegeten. Moe maar voldaan werden de tenten afgebroken en ging iedereen weer naar huis!

Zwolle 2018, wat een prachtkamp! Koester deze mooie herinneringen nu we nog even binnen moeten zitten.

Laat een reactie of bijschrift achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *