Archieven

De Lelieschouw

Henk Bos 27 maart 2008

Geschiedenis
Toen indertijd, na de 2e wereldoorlog, werd gezocht naar de meest geschikte zeeverkenners-“eenheidsboot” was dit eigenlijk niet eens zo moeilijk. Het scheepstype moest plaats bieden aan een hele bak en de matrozen moesten gedurende de vaart allemaal iets te doen hebben. Ook bij ruwer weer en hogere golven mocht het varen met de boot geen al te grote moeilijkheden geven voor de bemanning. Verder moest het zo mogelijk een nationaal type zijn, waarvan de goede zeileigenschappen bij voorbaat bekend waren en waarmee de zeeverkenners een oude traditie zouden doen voortleven.
Zo kom je eigenlijk wel vanzelf op de tjotter of de schouw terecht en omdat de eerste moeilijk te bouwen en daardoor zeer kostbaar is, viel de keuze op de schouw, een boot die vele goede eigenschappen bezit. Lees verder…

Gebruiksaanwijzing “De Lelieschouw” (10,5 Mb)
De 70 pagina’s A4 bevatten: Een stukje geschiedenis * Lijst met nummers * Het halen van het casco * Benamingen van de onderdelen * Beschrijving van het casco * Beschrijving houtpakket * Beschrijving zeil en tuigpakket * Verdere inventaris * De behandeling van het casco * De behandeling van het houtwerk * Conserveren van scheepsbeslag * Over verf en verfsijstemen * Verftips * Kleuren * Het maken van de schoten * Voorbereidend schiemannen * Tuiginstructielijst * Marlen * Beleggen van vallen en schoten * Tuigen * Aanbrengen van de zeilen * Zeilzetten * Reven * Kikker en schildpadblok * Trimmen van de zeilen * Uniformiteit * Katten van het zeil * Kattekop * Halve klamp * Hulpmik voor de dektent * Nog twee tips.

Bestek (4,7 Mb)
Casco met: Beschrijving * Ordinatenlijst (spantenraam) * Bovenaanzicht * Doorsnede in de lengte * Constructie mastkokervoet * Aanvaringsklamp * Doorsnede op spant 8 * Knecht met lagers * Scheg * Doorsnede kuip met vlonders * Voorbord met boegspriet.
Houtwerk met: Beschrijving * Mast * Zwaard * Roer * Giek en Helmhout * Gaffel * Indeling kuip met denning, banken en doften.
Tuigage met: Beschrijving pakket * Beschrijving standaard Lelieschouw zeil * Tuiginstructielijst * Het meten van het zeil * Zeilplan.
Beslag met: Beschrijving van het totale pakket * Masttopring met trommelstok * Vleugelhek * Lantaarnijzer * Mastband voor voorstag en piekeval * Hommerband * Gaffel eindring * Zwanehalspot * Zwanehals * Schootring * Oogboutstrippen * Steekbout met vleugelmoer * Steekboutplaten * Dirkring * Roerveren met haken * Vlaggestokhouder * Zwaardlagers * Leiogen voor fokkeschoot * Korvijnagels * Snijmal fokkeleertje.

De Lelieschouw (2,6 Mb)
Een publicatie in nummer 3 van 1993 van het blad ‘Spiegel der Zeilvaart’. Auteur Drs C.P.P. van Romburgh. Met de welwillende toestemming van Wim de Bruijn.

Film zeeverkenners 1981-1986

Van Franjo Bartels hebben we weer een nieuwe film gekregen met daarop de activiteiten van de zeeverkenners van de Livingstonegroep.

“Toen ik bij de groep zat (1981 – 1986) heeft mijn vader af en toe gefilmd met een Super-8 camera. Een aantal jaar geleden zijn die films gedigitaliseerd, en hier is een compilatie van dik een kwartier:”

Het Fotoalbum van Elvira Franco

De onderstaande foto’s van het zeilen op De Nieuwe Meer, een sinterklaasfeest en twee trektochten komen uit het fotoalbum van Elvira Franco.

De eerste scan is van de Kader Trektocht in juni 1974. Op de foto’s staan zeker: Peter, Gert-Jan, Sjors (daar twijfel ik over) en de rest weet ik niet.

Oktober 1973
Nieuwe Meer
Op de foto’s o.a.: Paul, Sjouke en Mita, Marie-José, Gert-Jan, Bart-Jan en Mirjam

Sinterklaasfeest 1975 (?)
Locatie clubhuis Machineweg
Op de foto’s o.a.: Gabrielle, Karin, Mita Marian, Inge, Floor, Sinterklaas en Zwarte Piet = Joost

Op de foto’s o.a.: Floor, Ans, Sophia, Tineke, Judith, Gabrielle, Mita Marian, Inge, Evelien, Els, Henriette, Marieke en Tienke

Op de foto’s o.a.: Floor Mosselman, Marieke, Karin, Tienke, Gabrielle, Sophia, Marieke, Mirjam en Mirjam

Trektocht 1975
2 t/m 8 augustus
Zwartsluis
Met schouw en 16m2
Op de foto’s o.a.: Sjors, Gert Jan, Peter, Sjouke en Marijke



Hierbij de 1e scan.
Is van de Kader Trektocht in juni 1974.
Op de foto’s staan zeker: Peter van der Vliet, Gert Jan Vonk.
Sjors Vermeer (daar twijfel ik over) en de rest weet ik niet.Ik stuur jullie per evenement de scans.

Oktober 1973
Nieuwe Meer
Op de foto’s o.a:
Paul…..(?)
Sjouke en Mita Marian Mennega
Marie-José Germann
Gert Jan Vonk
Bart Jan Horree
Mirjam ….. (?)

Sinterklaasfeest 1975 (?)

Locatie clubhuis Machineweg

Op de foto’s o.a.:

1
Gabrielle Segers
Karin Vermeer
Mita Marian Mennega
Inge Ribo (achternaam weet ik niet precies)
Floor Mosselman
Sinterklaas – weet niet wie dat is
Zwarte Piet = Joost Elkhuizen

2
Floor Mosselman
Ans ……
Sophia Dinkla
Tineke …………….
Judith Terlinden
Gabrielle Segers
Mita Marian Mennega
Inge Ribo
Evelien ……
Els ………….
Henriette Mennega
Marieke …………
Tienke Sminia

3
Floor Mosselman
Marieke ……
Karin Vermeer
Tienke Sminia
Gabrielle Segers
Sophia Dinkla
Marieke …………
Mirjam ……………..
Mirjam ……………..

Trektocht 1975
2 tm 8 augustus
Zwartsluis
Met schouw en 16m2

Op de foto’s o.a.:

Sjors Vermeer
Gert Jan Fonk
Peter van der Vliet
Sjouke Mennega
Marijke Wilhelmus

10 Jaar Livingstonegroep Hits! 1998-2008

Één album met alle hits en goede herinneringen van tien volle jaren van plezier.  Je had er bij moeten zijn…
En als extraatje een playlist van de trektocht in 2010.

Trektocht 2010

Electro Kaagcup 2004

Twee veelgevraagde en grijsgedraaide playlists afkomstig van “de iPod van Christoffel” die jarenlang in de Vidar lag. Nu op veler verzoek terug te luisteren.

Rock Kaagcup 2005

Promotiefilm 1993

In 1993 heeft de Stam haar best gedaan om een maar liefst 25 minuten durende promotiefilm op te nemen. Hierin komen bijna alle activiteiten van de scouting voorbij, waaronder uiteraard zeilen met de verkenners en verkensters, maar ook de opkomsten van de welpen en kabouters komen aan bod. Ook worden de vrijdagavondopkomsten van de verkenners en verkensters niet vergeten, waarin de jongens onder meer leren dj’en. Verder nog het onderhoud van de boten op de Bosbaan, een groepszeildag, het typen en samenstellen van ons clubblad ‘In ’t Kielzog’ door de Stam. Uiteraard wordt er afgesloten met een gezamenlijk kampvuur!

De videoband waar deze film van afkomstig is, is behoorlijk grijs gedraaid op de toenmalige verenigingsmarkten, die toen op de Amsterdamseweg bij Abina werden gehouden. Vandaar ook de matige kwaliteit.

Livingstone, omdat er meer is dan scouting alleen…

Bouw Clubhuis Amsterdamseweg 1979

Op deze 8mm-film is te zien hoe het clubhuis aan de Amsterdamseweg, het vroegere ‘jongensclubhuis’, werd gebouwd. De film begint met de sloop van de oude gebouwen, waar alle leden aan meehelpen. Vervolgens wordt de eerste paal geslagen door een van de welpen. En daarna, als de blokhut stap voor stap in elkaar wordt gezet, neemt het gebouw de vorm aan zoals we het nu nog kennen.

Vloot (Lelieschouw 3)

Paula Geerts 2018

Lelieschouw – Road

In 1983 heeft de Paula Geerts voor heel weinig een originele eikenhouten Lelieschouw kunnen kopen. Hij was toen in bezit van een Amsterdamse Scoutinggroep en had het zeilnummer 3.

De boot verkeerde in zeer slechte staat, maar heeft in 1983 toch nog een jaar gevaren.

In 1984 besloot de toenmalige waterwerkleiding de schouw te renoveren en op te knappen.

Deze renovatie heeft twee volledige jaren in beslag genomen, spanten werden vervangen, vlakken en steven zijn vervangen, een nieuwe mastbank werd geplaatst.

Het resultaat was geweldig, en de boot was opgeknapt tot een waar vlaggenschip.

Voorzien van nieuwe zeilen werd de boot door de burgemeester op het Dik Tromplein officieel gedoopt. De waterwerkleiding vond Paula Geerts een zeer toepasselijke naam voor het vlaggenschip. Echter Mw Duin, groepsleidster in die tijd had een ander plan.

De naam die de boot kreeg bij de doop was ROAD

Rob Kleijer, en Ad Holtkamp hadden er twee jaar lang zoveel energie ingestopt dat de boot naar hen werd vernoemd.

De twee zijzwaarden van de lelieschouw zijn nog altijd aanwezig bij de groep. Een zwaard is al geruime tijd het blad van de salontafel in het loodsenhok en het groene bord van de loodsenstam dat vroeger boven het oude loodsenverblijf hing is ook een zijzwaard. Verder zijn de giek, het grootzeil en een naambordje ook nog aanwezig.