Zomerkamp verkenners 2023: Piratenkamp

Afgelopen zomer zijn we met de verkenners op kamp geweest in Voorschoten. Waar we de verkennersleiding (ten tijde van het kamp) natuurlijk kennen als Jan, Job, Théo, Steven, Noa en Martijn, met aspirant-leiding Hero, werd de leiding op dit Piratenkamp genomen door Kapitein Zeebenen, Kapitein Rondo, Kapitein Blondsnor, Kapitein van der Decken, Kapitein Noarghh, Kapitein Kapitijn en Kapitein Viermaster. Hieronder een greep uit het programma.

Na het voorstelrondje van de zeven kapiteins en het hijsen van zowel de Livingstonevlag als de piratenvlag, hebben we op maandag onder andere de tenten opgezet en onze piratenkennis getest met het pantikspel. Want waarom droegen piraten eigenlijk een ooglapje? Ook werden de verkenners vervloekt door Kapitein van der Decken, die zelf is vervloekt om tot in de eeuwigheid te varen.

Ook zijn de bakken aan de slag gegaan met hun eigen piratenvlag.

De volgende ochtend was het tijd om de vletten te gaan overtuigen. Want een echt piratenschip heeft natuurlijk meer dan alleen een grootzeil en een fok! We hebben geprobeerd een extra fok te gebruiken als een topzeil. Dat is een zeil dat de lege ruimte tussen de gaffel en de mast opvult. Het is best lastig om dit goed te doen, zeker als je het topzeil onafhankelijk van het grootzeil wilt kunnen hijsen. Waar moet het topzeil worden vastgemaakt? En hoe maken we een extra val? Er valt een hoop te leren door samen met je bak een paar dingen uit te proberen en goede vragen te stellen. Zo zijn we een heel eind gekomen!

Eerst de mast laten zakken om een extra val toe te voegen.

Waar moet het topzeil vast worden gemaakt zodat het strak gespannen staat?

Dit begint ergens op te lijken!

Daarna zijn de bakken de strijd met elkaar aan gegaan in de Piratenspelen! Deze bestond uit verschillende actieve onderdelen waar de behendigheid van de verkenners op de proef werd gesteld.

Op zomerkamp doen we natuurlijk ook een dagtocht met de boten. Dit keer gingen de verkenners zeilend op zoek naar een schat met behulp van een schatkaart. Er waren meerdere routes mogelijk, bijvoorbeeld een korte route waar je wel moest opkruisen, of een lange route waar je grotendeels halve wind kon varen. Na de lunch op het water (en na een snelle duik) kon er nog even doorgezeild worden, waar we onder andere afwisselend met de bakken en een leidinglid in de Fram hebben gezeild. Voor veel verkenners was het de eerste keer in de Fram. Natuurlijk best spannend, maar ook heel leuk en bijzonder!

Verkenners aan het roer!

Er stond een prima windje voor een rustige kennismaking met de Fram.

Natuurlijk hebben we nog veel meer gedaan, maar ik zou graag in ieder geval de bonte avond uitlichten. Dit was namelijk een speciale bonte avond, aangezien deze in het teken stond van Théo, die na jaren trouw leidinggeven het verkennersteam gaat verlaten. De verkenners hebben allerlei leuke en creatieve acts bedacht, zoals een eetwedstrijd waar Théo allemaal vieze hapjes kreeg voorgeschoteld, waar Carver en Hugo dapper van mee-aten, en een talkshow en een quiz met vragen over Théo en scouting. De leiding koos voor een muzikale act en zong met meer enthousiasme dan talent het nummer “Vaarwel Theo” van Urbanus.

Met als aandenken een superleuk t-shirt!

Dat waren slechts een paar hoogtepunten waar ik nu foto’s van heb. Het was een prachtig kamp waar de verkenners enorm veel gedaan en geleerd hebben. We kijken nu al uit naar ons volgende zomerkamp!

  Hieronder nog wat andere foto’s, niet alles staat op chronologische volgorde.

Laat een reactie of bijschrift achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *