Balder uit het water

Deze zomer was het hoog tijd om de Balder uit het water te halen en het onderwaterschip te onderhouden! Hoe gaat dat in z’n werk?

Eenmaal uit het water zie je pas echt hoe groot de Balder is. Zo werd ook meteen de schaal van het project duidelijk. Hierna konden we meteen aan de slag met het onderwaterschip. Eerst moest alle resterende aangroei worden verwijderd. Gelukkig viel het mee hoeveel aangroei er was, en was de meeste aangroei er al af na het afspuiten. Hoewel de antifouling er op sommige plekken nog goed op zat, was het op andere plekken meer dan duidelijk dat er nieuwe lagen nodig waren! Roest en loszittende stukken werden verwijderd en onregelmatige oppervlakten en hardnekkige aangroei kregen te maken met de schuurmachine.

Ook andere delen van de boot konden wel wat werk gebruiken. Zo zijn er zelfs een paar reparaties gedaan aan het originele deel van de blauwe rand en aan het achterdek. Bedankt Dennis voor het lassen! (Dennis heeft overigens vroeger bij de Radboud gezeten; het moet nog blijken of hij ons niet gesaboteerd heeft. . . Zo niet, dan zijn Raboudleden toch nog ergens goed voor!)

Tijd voor een paar lagen primer. Zoals op de foto’s te zien is hebben we de kale plekken ruim gedaan. Het weer maakte dit niet veel makkelijker. Het is misschien aan de foto’s niet te zien, maar het was praktisch elke dag dat de Balder uit het water was meer dan dertig graden. Ze noemen het ook wel timing.

Het is het uiteindelijk allemaal waard als je eer van je werk hebt. Gelukkig kwam Bart langs met een pot antifouling waar je U tegen zegt en konden we beginnen met de eerste laag. En wat zag het er allemaal fris uit! Het rook helaas minder fris.

Gelukkig werd het tegen het einde van de twee weken iets minder warm. Desalniettemin droegen we geen overall maar een zwembroek, aangezien er meerdere zwempauzes per dag nodig waren.

Eindelijk kreeg ook de blauwe rand weer een kleurtje. Ongekend om de Balder zo te zien glanzen. Als laatste was het tijd voor het zwemplateau en de witte romp. Op de laatste twee foto’s is te zien hoe hij weer het water in ging en hoe hij er op een opkomst bij lag.

Na twee weken zweten was het allemaal gelukt. Zonder de inzet van de leiding en de stam, en de hulp van Henk, Bart en Dennis was het zeker niet mogelijk geweest.

Een boot is nooit af. Zo ook de Balder. In de winter gaan we verder met alles schilderen dat zich boven water bevindt; wordt vervolgd.

 

Laat een reactie of bijschrift achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *