Hoe werkt het?

2003

CWO Beoordelingsgemachtigden (BG)
CWO Contactpersoon Opleiding en Training (COT)

Bij elke waterspeltak of NTC (Nautisch Technische Commissie van de Admiraliteit) worden op voordracht van het groepsbestuur of admiraliteitsbestuur een of meerdere personen door de CWO benoemd tot beoordelingsgemachtigde (BG). Deze personen dragen de zorg voor het beoordelen en afgeven van CWO-diploma’s bij de speltak of Regionale Admiraliteit. De verantwoordelijkheid hiervoor berust bij het Regionale Admiraliteitsbestuur.

De Kielbootdiploma’s op de niveaus I en II en het CWO Motorbootdiploma I worden afgenomen door de eigen leiding met beoordelingsmachtiging. Erkende waterwerkleiding heeft daartoe een beoordelingsmachtiging voor de disciplines, waarvoor hij of zij zelf een MBL of een CWO-diploma Kielboot III/ Motorboot I bezit.

Tijdens het programma van de speltak of de kampen worden door de BG’s zogenaamde vorderingenstaten gebruikt. Daarop wordt afgetekend aan welke eisen door het jeugdlid is voldaan.

Behalve dat de CWO losse vorderingenstaten uitgeeft, zijn deze weergegeven in het monsterboekje voor waterscouts. Ook is achterin de Nautisch Technische Richtlijnen (NTR) een groepsvorderingenstaat opgenomen, die als model kan dienen voor de administratie van de
speltak-BG.

Is de vorderingenstaat vol dan wordt door de beoordelingsgemachtigde het betreffende CWO-diploma uitgereikt. Op het diploma moet het stempel van de groep worden afgedrukt. Dit groepsstempel wordt beheerd door de contactpersoon (COT) van de groep en gebruikt door de beoordelingsgemachtigden die een diploma willen uitreiken.

Een kandidaat die klaar is voor een diploma op niveau Kielboot III of Motorboot II wordt door de teamleider (schipper) en speltak-BG voorgedragen voor een MBL-examen bij de NTC van de admiraliteit. Daar neemt een BG voor niveau III, in principe in één examen, alle onderdelen van de vorderingenstaat af. De onderdelen theorie, schiemannen en praktijk mogen echter afzonderlijk worden geëxamineerd. De BG voor niveau Kielboot III of Motorboot II mag niet van dezelfde groep als de kandidaat afkomstig zijn. Tijdens het examen wordt weer een vorderingenstaat bijgehouden. Bij voldoende resultaat wordt het CWO-diploma uitgereikt. Indien aan de verantwoordelijkheidsverplichting van het MBL is voldaan, wordt daarnaast het MBL-insigne verstrekt.

Een deelnemer kan een gedeeltelijk ingevulde vorderingenstaat meenemen, indien hij ergens anders een cursus volgt en hem aldaar verder laten invullen. Dat kan bijvoorbeeld in de zomervakantie bij een vaarschool, zoals de Zeilschool Scouting Nederland in Harderhaven. Op die manier wordt landelijk met eenzelfde systeem gewerkt, terwijl de wijze waarop de opleiding plaatsvindt heel verschillend kan zijn. Het uitreiken van een vaardigheidsinsigne of een MBL blijft echter voorbehouden aan de speltak-BG, respectievelijk admiraliteits-BG. Deze zal echter gewoonlijk bij een door een andere CWO-locatie uitgereikt diploma besluiten tot het toekennen van een insigne bij vrijstelling.

Spel en instructie
Verantwoordelijkheden bij het varen

2003 CWO / LA Scouting Nederland / Livingstonegroep

Laat een reactie of bijschrift achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *